Podczas motylkowej gali poznaliśmy wyniki IX edycji Wielkopolskiego Kucharza Roku konkurs im. Rafała Jelewskiego, laureatem został Jakub Żymelski, szef kuchni w Hotelu & Restauracji Antonińska City w Lesznie.
Jakub zachwycił jurorów przygotowując :
chłodnik z kiszonego ogórka, pianę z jabłka i buraka, piklowane warzywa oraz ciastko z sepią.

Na danie główne podał: grillowaną kiełbasę z kurkami i czosnkiem niedźwiedzim, veloute chrzanowe, terrine z marchewki, piklowaną kalarepę oraz groszek w emulsji maślanej na ziemniaku truflowym.

W nagrodę otrzymał m.in. Puchar Prezydenta Miasta, nominację do Kulinarnego Pucharu Polski.

Miejsce drugie zajął Bartłomiej Brzozowski –  Stena Line Polska, a trzecie miejsce Paweł Stępniak –  Hotel Fabryka Wełny, Pabianice.

W jury zasiedli: Marcin Budynek, Ewa Wachowicz, Robert Sowa, Mariusz Siwak, Kurt Scheller, Jarosław Uściński, Jakub Walczak i Paweł Kubera.

Relacja już niebawem.

115A3403 Enhanced NR