W roku 2019 Zawodników Konkursu oceniać będzie jury w składzie:

  1. Mariusz Pieterwas - Przewodniczącyjury, właściciel i Szef kuchni w gdyńskiej restauracji Krew i Woda, którą otworzył w 2015 roku wraz z żoną Martą po wielkim sukcesie małego bistro Multi-Food. Wcześniej pracował jako Szef kuchni w Sopockiej White House Restaurant & Lounge, gdzie w 2012 r jako pierwszy Szef kuchni na Pomorzu i piąty w kraju otrzymał rekomendację Slow Food Polska oraz wziął udział w kolacji Wine and Food Noble Night. Przed sopocką restauracją tworzył gdańską restaurację Metamorfoza, w której promował kuchnię regionu z produktów ekologicznych, połączoną z elementami kuchni molekularnej. Stworzył w niej wiele projektów m.in. Kulinarna podróż w czasie - tradycje kuchni Gdańskiej.
    Brał udział w projektach z Polską Akademią Dzieci ( z którą jest związany do dziś ), na Politechnice Gdańskiej z Dr. Agatą Hoffman i Iwoną Guzowską. Angażował się w projekty dla domów dziecka i dzieci niepełnosprawnych z Galerią Pionova z Gdańska.
    Z-ca szefa kuchni w hotelu Bryza w Juracie. Pracował również w Wierzynku i w restauracji Szara na krakowskim rynku.
    Zanim w 2006r. wrócił do Polski, spędził 5 lat w krajach Europy zachodniej. Doskonalił swoje umiejętności między innymi w wyróżnionej gwiazdką Michelin restauracji Bohemia na Jersey na kanale La Manche. Był Szefem kuchni hotelu Bella Luce na wyspie Guernsey. Executive Chef dwóch restauracji w Walii The Lamb Inn oraz Candy Licensed Restaurant jednocześnie. Zastępca szefa kuchni w Milton Hill House **** w Oxfordzie oraz Szef kuchni w Londyńskim The Swan. Szef kuchni w Niemczech w restauracji Zur Sonne we Frankfurcie.
    Gotował także w Hiszpańskich restauracjach w Barcelonie i na wybrzeżu Costa Brava, gdzie rozpoczął swoją zagraniczną przygodę w wieku niespełna dwudziestu lat.
    Jeden z uczestników Konkursu będzie miał szansę odbycia stażu w kuchni prowadzonej przez Mariusza Pieterwasa w restauracji Krew i Woda słynącej ze znakomicie przyrządzonych ryb, owoców morza i mięs. — z Mariusz Pieterwas w Ostoja Chobienice.

  2. Kurt Scheller - niekwestionowany mistrz kucharstwa i wielki autorytet branżowy, legenda za życia, po raz kolejny z nami na Konkursie im. Rafała Jelewskiego. Ukończył szkołę gastronomiczną w Lucernie i tam znalazł pierwszą pracę w hotelu Luzernhof. W 1971 przeniósł się do Londynu i rozpoczął praktykę kulinarną w restauracji normandzkiej. Również tu pierwszy raz został szefem kuchni w lunchowej restauracji typu coffee-shop. W 1972 opuścił Wielką Brytanię i udał się do Hiszpanii, gdzie poznawał kuchnię śródziemnomorską. Następnie podróżował przez rok po Europie, by przyjąć posadę w hotelu Hilton w Amsterdamie. Zdobyte referencje wykorzystał do dalszego rozwoju – w 1975, w wieku zaledwie 23 lat, został executive chef w jednym z hoteli na Jamajce, gdzie otrzymał złoty medal podczas wystawy kulinarnej w Montego Bay. W 1979 przeniósł się do Ekwadoru, gdzie był szefem kuchni prezydenckiej. Od 1980 gotował dla szejków w Kuwejcie (zdobył tu kolejny złoty medal). Przez kolejne trzy lata odpoczywał w rodzinnej Szwajcarii, gdzie nie odnosił większych sukcesów, aż do kulinarnego Pucharu Świata w Luksemburgu – przewodził tam drużynie egipskiej. Został uznany Szefem Roku 1989 przez organizację kucharzy Toques Blanches (Białe Czapki). Dwukrotnie był wybierany na szefa tej organizacji. W 1989 otrzymał również zaproszenie do szefowania kuchnią hotelu Moskwa w stolicy Rosji, które przyjął. W 1991 przyjechał do Polski i objął funkcję szefa kuchni hotelu Bristol w Warszawie. W 1995 udał się do Bahrajnu, by po krótkim czasie znów związać się z Warszawą (tym razem szefostwo kuchni hotelu Sheraton).

  3.  Józef Sadkiewicz - to niezwykły autorytet w zakresie żywienia, wieloletnie doświadczenie oraz czternaście lat studiów na ośmiu uczelniach w tematyce żywienia daje gwarancję najnowszej i najwyższej jakości wiedzy. W Bydgoszczy prowadzi Zakład Badawczy Przemysłu Piekarskiego, Instytut Sadkiewicza, Akademię Kulinarną, Akademię Kuchni Myśliwskiej oraz Klub Smakosza doceniany jest w środowisku gastronomicznym na gruncie krajowym jak i międzynarodowym. Jeden z uczestników konkursu będzie miał szansę zdobyć wiedzę teoretyczną jak i praktyczną z zakresu kuchni myśliwskiej u boku naszego jurora w jego Akademii Kulinarnej w Bydgoszczy. To będzie bez wątpienia przepełnione wiedzą, niezwykłe doświadczenie zawodowe. 

  4. Joanna Ochniak - sekretarz, certyfikowany, międzynarodowy juror konkursów kulinarnych, właściciel firmy szkoleniowo - doradczej dla gastronomii FPMS-Doradztwo Unijne, Fundatorka Gastronomia na Obcasach, Przewodnicząca Komitetu Obchodów Międzynarodowego Dnia Szefów Kuchni w WorldChefs Association, ambasador Kulinarnego Pucharu Polski, inicjatorka i współorganizator konkursu im. Rafała Jelewskiego Wielkopolski Kucharz Roku i innych wydarzeń kulinarnych w kraju i na świecie. W 2017 za swoje zasługi na rzecz edukacji w gastronomii odsłoniła tabliczkę w Alei Gwiazd Sztuki Kulinarnej w Ostrzeszowie. 

  5.  Marcin Budynek - w tym roku ponownie zasiądzie w składzie jury Konkursu. Poznaniak, mistrz kulinarny, restaurator, założyciel i główny trener Akademii Kulinarnej Marcina Budynka. Jego specjalnością jest kuchnia polska w nowatorskim wydaniu. Inspiracje czerpie z bogactwa natury dlatego też często w swojej kuchni wykorzystuje pr. odukty regionalne. Znany z ekranu m.in. takich programów telewizyjnych jak:. „Dwa Żywioly, Dwie Pasje”, „Przepis dnia”, wszystkie dotyczące tematyki kulinariów. Marcin Budynek jest organizatorem i jurorem wielu konkursów kulinarnych. Uczestniczył w akcji "WIELKIE GOTOWANIE", w ramach letnich akcji plenerowych Polskiego Radia, radia Zet i RMF FM. Wieloletni szef kuchni Hotelu Warszawa w Augustowie oraz Hotelu Bryza w Juracie. Doświadczenie zawodowe zdobywał m.in. w Hiszpanii, Francji, Anglii, Chile i RPA oraz we Włoszech. Uczył się m.in. u Dominique'a Pootie - byłego szefa kuchni Francois'a Mitteranda. Odbył szkolenie we Francuskiej Szkole Gastronomicznej w Compiegne. Uczestnik konkursów kulinarnych w kraju i na świecie, swoją karierę na tym polu rozpoczynał wraz z patronem naszego konkursu Rafałem Jelewskim. Był zwycięzcą takich konkursów jak: "Kreator Smaku", ”Złota Patelnia” czy ”Dania Wigilijne”. Sam również organizował z sukcesem konkurs w Augustowie "Regaty Kulinarne". Od 2015 roku realizuje wraz ze Związkiem Polskie Mięso projekt promujący polskie mięso w kraju i za granicą. Współautor wielu książek kulinarnych: „Pichciuchy”, „Księga Szefów Kuchni”, „Wykwintna Kuchnia Polski”- wydane wspólnie z Prezydentową Anną Komorowską.Założyciel, a obecnie wiceprezes Klubu Szefów Kuchni. Otrzymał wyróżnienie Hermes Poradnika Restauratora w kategorii Osobowość Kulinarna roku 2012.W marcu tego roku zabrał uczestnika Konkursu Bartosza Fabisia z kolegą w podróż kulinarną do Szwecji połączoną z wizytą studyjną u szwedzkiego producenta porcelany MERXTEAM. W tym roku zaprosi uczestnika Konkursu na staż do Tawerny FISHA Concept by Marcin Budynek w Augustowie, za którą w maju 2019 odebrał prestiżową nagrodę Hermesy Poradnika Restauratora.

  6. Jakub Ignyś - z gastronomią związany od 16 lat.Obecnie Szef kuchni w Pałacu Jaśminowym. Doświadczenie zdobywał w Poznańskich hotelach tj. Campanile**, Andersia Hotel**** czy Puro Hotel****. Najważniejsze dla Jakuba w kuchni to jego zespół i najwyższej jakości produkty. W 2015 zwyciężył konkurs „Wielkopolski Kucharz Roku”. Od 2016 roku Jakub jest w projekcie „Poznańscy kucharze razem” w którym wspólnie z Szefami kuchni wspierają się i rozwijają Poznańska Gastronomię.Chętnie się dzieli swoim doświadczeniem, ścisłe współpracuje z ZSG w Poznaniu gdzie szkoli młodzież i nauczycieli. Czas wolny spędza w domu, w rodzinnym gronie.


  7. Tomasz Grabski - Główny Szef Kuchni Unilever Food Solutions Europa Centralno-Wschodnia. Koordynuje działania w Polsce, Czechach, na Słowacji, w krajach Bałtyckich oraz na Ukrainie. Jego rolą jest zarządzanie zespołem szefów kuchni, wspólne tworzenie konceptów i szkoleń kulinarnych .
    Głównym wyzwaniem jest zrozumienie i przełożenie potrzeb szefów kuchni na możliwości produkcyjne Firmy. Absolwent Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu. Swoją wielką, życiową podróż kulinarną rozpoczął mając niespełna 21 lata, wyjazdem do Francji, gdzie poznawał tajniki rustykalnej kuchni francuskiej. Przez kolejne lata zdobywał doświadczenia w wielu restauracjach i regionach Francji. Swoją wiedzę rozwijał także dzięki stażom i szkoleniom, między innymi w Tajlandii, Grecji i Hiszpanii. Brał udział w konkursach kulinarnych w Polsce i za granicą między innymi na Kubie czy São Paulo. Współorganizator konkursów Primerby Cup i Młodego Kreatora Sztuki Kulinarnej. Sędziował w polskich i międzynarodowych konkursach kulinarnych. Z szacunkiem traktuje tradycje kulinarne i z pokorą zdobywa nową wiedzę. Wolne chwile spędza z ukochaną żoną i synkiem, jeździ na motorach, aktywnie trenuje w Rebook Crossfit Poznań.

  8. Paweł Kauski - Executive Chef Warsaw Marriott Hotel, karierę w gastronomii rozpoczął w hotelu Victoria Intercontinental w Warszawie. Duży wpływ na jego gotowanie miały szkolenia u kucharzy z legendarnej hollywoodzkiej restauracji Spago, którzy szkolili personel restauracji Malibu, w której pracował. W 1998 został zwycięzcą dwóch prestiżowych konkursów: L’art de cuisine Martell i Toques Vertes Bonduelle. W kolejnych latach pełnił obowiązki szefa kuchni w hotelach Hyatt i Radisson SAS. W Radissonie współpracował z Henry Chebaane designerem specjalizującym się w opracowywaniu konceptów restauracji na całym świecie. „Henry wywarł duży wpływ na moje podejście do pracy. Rysował bardzo spójna wizję nowych miejsc, które tworzył. Tłumaczył mi, że każde danie powinno nieść pewien przekaz, który odczyta klient”. Szef kuchni nie może iść na żywioł, ale mieć precyzyjną wizję rezultatu i smaku do którego dąży. Długo obmyślam koncepcję każdego dania: szkicuję w głowie obraz jego prezentacji na talerzu i wyobrażam sobie smak. Potem eksperymentuję jakimi środkami go osiągnąć. Po wielu latach pracy w sieciach hotelowych Paweł rozpoczął współpracę z Magdą Gessler przygotowując otwarcie restauracji „Ale Gloria!”, „Beluga” i „Czaj”. Następnie objął stanowisko szefa kuchni w nowopowstałym hotelu SPA Holiday Inn w Józefowie a potem w największym kompleksie hotelowym „Warszawianka” w Jachrance. Jako szef kuchni miał okazję gotować dla Prezydenta Rzeczpospolitej, polityków i gwiazd show businessu. Uczestniczył w licznych warsztatach zawodowych i szkoleniach we Francji i Belgii m.in. u legendarnego Yves’a Mattagne szefa wielokrotnie nagradzanej restauracji „Sea Grill” w Brukseli. Jego przepisy były prezentowane między innymi w miesięczniku „Kuchnia” w ramach cyklu „Szkoła Mistrza” oraz w prasie branżowej. Był wielokrotnie gościem programów telewizyjnych i jurorem w konkursach kulinarnych.„Z biegiem czasu, po zachłyśnięciu się kosmicznymi technologiami i egzotycznymi surowcami typowym na początku zawodowej drogi każdy szef kuchni dochodzi do prostej prawdy: najbardziej wyrafinowana jest prostota. Sercem pracy szefa kuchni musi być doskonały produkt: świeża ryba z dobrej hodowli, znakomity stek, aromatyczne świeże zioła. Nasze zadanie to nie zepsuć naturalnej doskonałości.


jury2jury7jury3

jury5jury8jury6
jury9jury4


W roku 2018 Zawodników Konkursu oceniało jury w składzie:

  1. Paweł Oszczyk - Przewodniczący, mistrz kulinarny,autorytet, sędzia, dyrektor kulinarny sieci Hoteli Puro
  2. Leszek Gryka - Sekretarz, szef kuchni z wieloletnim doświadczeniem, właściel Studia Kulinarne GALES Leszek Gryka.
  3. Rochelle Schaetzl - gość z RPA/ Szwajcaria, dyrektor Nestlé Professional, WACS
  4. Piotr Kamieniczny - gość z Dubaju, szef kuchni w Al Maha Luxury Collection Desert Resort & SPA w Dubaju
  5. Marcin Budynek - Akademia Marcina Budynka, właściciel restauracji Fisha, doradca kulinarny, autor książek
  6. Artur Skotarczyk- szefem kuchni i współtwórca restauracji Muga w Poznaniu, narodzony przez Przewodnik Gault&Millau Polska
  7. Robert Echaust - juror techniczny,szef kuchni restauracji Enjoy, zdobywca Kulinanrego Pucharu Polski w 2011 r.
  8. Mariusz Pieterwas - juror techniczny, właściel restauracji "Krew i Woda" w Gdyni 

W roku 2017 Zawodników Konkursu oceniało jury w składzie:

  1. Marcin Budynek - Akademia Marcina Budynka w Augustowie - Przewodniczący Jury
  2. Julia Komp - Restauracja Castle Loersfeld w Kerpen, Niemcy. Najmłodsza szefowa kuchni odznaczona gwiazdką Michelin
  3. Magdalena Ossowska - Restauracja YoSH w Stuttgardzie, Niemcy
  4. Marcin Szukaj - Restauracji KUCHNIA i BULWAR w Bydgoszczy
  5. Paweł Rozmiarek - Bistro Szarlotta przy Starym Rynku w Poznaniu, jedyny w historii dwukrotny zdobywca Kulinarnego Pucharu Polski
  6. Paweł Oszczyk - Mistrz Kucharstwa, Restauracja La Rotisserie w Warszawie

W roku 2016 Zawodników Konkursu oceniało jury w składzie:

  1. Przewodniczący Tomasz Purol - szef kuchni Blow Up Hall w Poznaniu, zwycięzca V edycji Top Chef,
  2. Kurt Scheller - światowej sławy mistrz sztuki kulinarnej, Szwajcar z pochodzenia, obecnie prowadzi Kurt Scheller Academy
  3. Paweł Oszczyk - szef kuchni Mamaison Hotel Le Regina Warsaw, autorytet w branży gastronomicznej, zdobywca tytułu Szefa Roku 2016, przyznawanego przez Przewodnik Gult&Millau Polska
  4. Paweł Kałuski - szef kuchni restauracji Kalya – Taste of Australia w Warszawie
  5. Marcin Szukaj - właściciel, szef kuchni dwóch restauracji "Kuchnia" w Bydgoszczy
  6. Piotr Kamieniczny - szef kuchni w Al Maha Luxury Collection Desert Resort & SPA w Dubaju
  7. Iwona Niemczewska - właścicielka, szefowa kuchni Restauracji "Z Drugiej Strony Lustra" w Szczecinie

W roku 2015 Zawodników Konkursu oceniało jury w składzie:

  1. Iwona Niemczewska -Przewodnicząca składu jurorskiego, sędzia techniczny, właścicielka i szefowa kuchni restauracji „Z Drugiej Strony Lustra” w Szczecinie
  2. Jerzy Pasikowski - Korporacyjny doradca kulinarny w NESTLÉ
  3. Janusz Profus - Maestro czekolady w firmie E.Wedel
  4. Tomasz Różański - szef kuchni w Hotelu Altus
  5. Justyna Słupska Kartaczowska - szefowa kuchni Restauracji Jadka we Wrocławiu,

W roku 2014 Zawodników Konkursu oceniało jury w składzie:

  1. Iwona Niemczewska – Przewodnicząca składu jurorskiego, sędzia techniczny, właścicielka i szefowa kuchni restauracji „Z Drugiej Strony Lustra” w Szczecinie,
  2. Dominik Brodziak – drugi sędzia techniczny, executive Chef w sieci Platinum Hotel i szef kuchni restauracji Enjoy w Poznaniu,
  3. Jerzy Pasikowski – Sekretarz Konkursu, sędzia degustacyjny,
  4. Paweł Oszczyk – szef kuchni warszawskiej restauracji La Rotisserie, mieszczącej się w Mamaison Hotel Le Regina w Warszawie, sędzia degustacyjny, uczestnik Bocuse d'Or 1995
  5. Adam Chrząstowski – szef kuchni nowo otwartej restauracji RED ED w Krakowie, sędzia degustacyjny
  6. Witek Iwański – szef kuchni odznaczonej wieloma nagrodami Restauracji ARUANA w hotelu Narvil w Serocku, sędzia degustacyjny
  7. Piotr Lisiecki – szef kuchni w Hotelu Radisson SAS we Wrocławiu, sędzia degustacyjny